KLOROFILL®

Klorofill to unikalny produkt zwiększający efektywność produkcji chlorofilu w okresach szybkiego wzrostu i stresu, poprawiający aktywność fotosyntezy i wpływający na ilość i jakość plonu

  • Zwiększa zawartość chlorofilu
  • Zwiększa aktywność fotosyntetyczną
  • Zwiększa plon

     

 

Korzyści

 

  • Klorofill zawiera ketokwas, który działa jako unikalny biologiczny prekursor w szlaku syntezy chlorofilu.
  • Zwiększa efektywność produkcji chlorofilu i aktywność fotosyntezy w okresach szybkiego wzrostu lub stresu
  • Wspomaga produktywność liści generujących plon
  • Można go mieszać z najpopularniejszymi środkami ochrony roślin
  • Praktyczna dawka 1 l/ha
     

Koncept produktu:

 

Fotosynteza to proces stosowany przez rośliny do syntezy węglowodanów z CO2 i wody przy wykorzystaniu energii przechwyconej z promieniowania słonecznego.

Proces ten zachodzi w chloroplastach, we wszystkich tkankach zielonych liści. W tych przestrzeniach komórkowych promieniowanie słoneczne jest wychwytywane przez chlorofil i bierze udział w reakcji łączącej wodę i dwutlenek węgla w glukozę lub fruktozę.

Klorofill ma za zadanie dostarczać roślinie ukierunkowane odżywianie wspierające fotosyntezę. Zawiera dostępny dla roślin magnez, a także cynk i mangan, ważne kofaktory enzymów potrzebnych do fotosyntezy i powiązanych reakcji chemicznych. Dzięki ketokwasowi jako głównemu składnikowi produkt dostarcza ważnych prekursorów do produkcji chlorofilu. W szczególności wspiera szlak porfirynowy, prowadzący do większej ilości chlorofilu w liściach, a co za tym idzie, większej zdolności do fotosyntezy i produkcji węglowodanów. W okresach stresu rośliny traktowane Klorofillem utrzymują wyższe stężenie chlorofilu, a rozkład chlorofilu związany ze stresem jest spowolniony.
Klorofill wspomaga  rośliny rosnącymi, aktywnie fotosyntetyzującymi liśćmi.
Zwiększa to produkcję chlorofilu, poprawia tempo fotosyntezy i wymianę gazową, maksymalizując wzrost i rozwój roślin.
 

 

Wyniki wdrożeń:

 

  • Rzepak ozimy

 

Zastosowanie Klorofillu w doświadczeniach polowych na początku kwitnienia w rzepaku miało pozytywny wpływ na kształtowanie plonu. Wydajność wzrosła średnio o 10% w porównaniu z nietraktowaną kontrolą.

  • Pszenica ozima

 

Klorofill zastosowano w pszenicy ozimej w fazie BBCH 37. Pomiary wskaźnika NDVI (Normalised Difference Vegetation Index), który określa ilościowo odbicie światła w bliskiej podczerwieni przez zdrową tkankę roślinną, wykazało pozytywny wpływ na żywotność upraw. Wzrost tempa fotosyntezy można wykazać analizując jednocześnie zawartość chlorofilu. W fazie BBCH 72 wzrost zawartości chlorofilu wyniósł 16% w porównaniu do nietraktowanej kontroli. Plon wzrósł o 3,5% w normalnych warunkach uprawy.

 

Sposób użycia:

UprawaCzas aplikacjiDawka na hektarIlość wody do zabiegu
RzepakBBCH 511 l/ha100 - 400 l/ha
ZbożaBBCH 37 - 391 l/ha100 - 400 l/ha
ZiemniakBBCH 21 - 691 l/ha100 - 400 l/ha
Burak cukrowyBBCH 17 - 491 l/ha100 - 400 l/ha

Stres abiotyczny (przymrozek, susza, powódź) jest trudny do przewidzenia w przypadku upraw, ale także stres fizjologiczny, taki jak nadmierne kwitnienie lub zbyt szybki wzrost wegetatywny, może ograniczać tworzenie plonów. Stosowanie Klorofillu tuż przed kwitnieniem pomaga roślinom wyjść z okresów stresu, dostarczając elementów budulcowych do biosyntezy chlorofilu.

back-to-top