KLOROFILL®
Klorofill to unikalny produkt zwiększający efektywność produkcji chlorofilu w okresach szybkiego wzrostu i stresu, poprawiający aktywność fotosyntezy i wpływający na ilość i jakość plonu
- Zwiększa zawartość chlorofilu
- Zwiększa aktywność fotosyntetyczną
- Zwiększa plon
Korzyści
- Klorofill zawiera ketokwas, który działa jako unikalny biologiczny prekursor w szlaku syntezy chlorofilu.
- Zwiększa efektywność produkcji chlorofilu i aktywność fotosyntezy w okresach szybkiego wzrostu lub stresu
- Wspomaga produktywność liści generujących plon
- Można go mieszać z najpopularniejszymi środkami ochrony roślin
- Praktyczna dawka 1 l/ha
Koncept produktu:
Fotosynteza to proces stosowany przez rośliny do syntezy węglowodanów z CO2 i wody przy wykorzystaniu energii przechwyconej z promieniowania słonecznego.
Proces ten zachodzi w chloroplastach, we wszystkich tkankach zielonych liści. W tych przestrzeniach komórkowych promieniowanie słoneczne jest wychwytywane przez chlorofil i bierze udział w reakcji łączącej wodę i dwutlenek węgla w glukozę lub fruktozę.
Klorofill ma za zadanie dostarczać roślinie ukierunkowane odżywianie wspierające fotosyntezę. Zawiera dostępny dla roślin magnez, a także cynk i mangan, ważne kofaktory enzymów potrzebnych do fotosyntezy i powiązanych reakcji chemicznych. Dzięki ketokwasowi jako głównemu składnikowi produkt dostarcza ważnych prekursorów do produkcji chlorofilu. W szczególności wspiera szlak porfirynowy, prowadzący do większej ilości chlorofilu w liściach, a co za tym idzie, większej zdolności do fotosyntezy i produkcji węglowodanów. W okresach stresu rośliny traktowane Klorofillem utrzymują wyższe stężenie chlorofilu, a rozkład chlorofilu związany ze stresem jest spowolniony.
Klorofill wspomaga rośliny rosnącymi, aktywnie fotosyntetyzującymi liśćmi.
Zwiększa to produkcję chlorofilu, poprawia tempo fotosyntezy i wymianę gazową, maksymalizując wzrost i rozwój roślin.
Wyniki wdrożeń:
- Rzepak ozimy
Zastosowanie Klorofillu w doświadczeniach polowych na początku kwitnienia w rzepaku miało pozytywny wpływ na kształtowanie plonu. Wydajność wzrosła średnio o 10% w porównaniu z nietraktowaną kontrolą.
- Pszenica ozima
Klorofill zastosowano w pszenicy ozimej w fazie BBCH 37. Pomiary wskaźnika NDVI (Normalised Difference Vegetation Index), który określa ilościowo odbicie światła w bliskiej podczerwieni przez zdrową tkankę roślinną, wykazało pozytywny wpływ na żywotność upraw. Wzrost tempa fotosyntezy można wykazać analizując jednocześnie zawartość chlorofilu. W fazie BBCH 72 wzrost zawartości chlorofilu wyniósł 16% w porównaniu do nietraktowanej kontroli. Plon wzrósł o 3,5% w normalnych warunkach uprawy.
Sposób użycia:
Uprawa | Czas aplikacji | Dawka na hektar | Ilość wody do zabiegu |
Rzepak | BBCH 51 | 1 l/ha | 100 - 400 l/ha |
Zboża | BBCH 37 - 39 | 1 l/ha | 100 - 400 l/ha |
Ziemniak | BBCH 21 - 69 | 1 l/ha | 100 - 400 l/ha |
Burak cukrowy | BBCH 17 - 49 | 1 l/ha | 100 - 400 l/ha |
Stres abiotyczny (przymrozek, susza, powódź) jest trudny do przewidzenia w przypadku upraw, ale także stres fizjologiczny, taki jak nadmierne kwitnienie lub zbyt szybki wzrost wegetatywny, może ograniczać tworzenie plonów. Stosowanie Klorofillu tuż przed kwitnieniem pomaga roślinom wyjść z okresów stresu, dostarczając elementów budulcowych do biosyntezy chlorofilu.