UPLINK®
UPLINK poprawia pobieranie składników odżywczych i asymilację azotu w roślinie, Zwiększa efektywność wykorzystania składników odżywczych.
Unikalny produkt na bazie związków sygnalizujących do zarządzania efektywnością wykorzystania składników odżywczych.
- Zwiększa wchłanianie składników odżywczych i sekwestrację węgla.
- Zwiększa konwersję azotu do podstawowych aminokwasów
- Produkt można mieszać w zbiornikach z najpopularniejszymi środkami ochrony roślin
- Praktyczna dawka 1 l/ha
Korzyści
- Zwiększa pobierania składników odżywczych przez korzenie.
- Zwiększa fotosyntezę, wytwarzając więcej cząstek C3 jako podstawowego szkieletu do wchłaniania azotu
- Zwiększa konwersję dostępnego azotu w aminokwasy
- Poprawia NUE ( Wskaźnik wykorzystania azotu)
Koncept produktu:
UPLINK został opracowany tak, aby zwiększać pobieranie składników odżywczych i przyswajanie azotu przez roślinę.
W NATURALNYM środowisku rośliny są narażone na niski poziom azotanów w glebie. Zwykle waha się on w przedziale od 0,5 do 5 ppm. W wyniku ewolucji wykształciły się mechanizmy transportu regulowania azotanami (Nitrogen Root Transport) (NRT 1.1, NRT 2.1 i NRT 2.2), zapewniające roślinom wydajny mechanizm pobierania azotanów. NRT można znaleźć we wszystkich gatunkach roślin. Są one aktywowane w zależności od poziomu azotu w środowisku, aby zoptymalizować pobieranie i integrację małych ilości azotu z rośliną. NRT są ściśle powiązane z enzymami syntazą glutaminianu i syntetazą glutaminy oraz układem enzymatycznym odpowiedzialnym za większość asymilacji azotu do aminokwasów. W ten sposób rośliny zapewniają efektywne i szybkie wykorzystanie azotanów pobranych przez NRT.
We współczesnym rolnictwie stężenie azotanów w glebie jest wysokie, co jest spowodowane stosowaniem nawozów azotowych. Stężenie azotanów w glebie może osiągnąć poziom 200 ppm i więcej. Przy tak luksusowym poziomie dostaw azotu mechanizmy transportu składników odżywczych o wysokim powinowactwie są regulowane w dół. W związku z tym azotany nie są już pobierane przez NRT 1.1, NRT 2.1 i NRT 2.2, ale raczej pasywnie transportowane we floemie lub w procesach osmotycznych. W rezultacie powiązane etapy metaboliczne integrujące azot w aminokwasy nie są tak wydajne, a nadmiar azotanów może gromadzić się w liściach, co ma odpowiedni wpływ na jakość lub podatność na grzyby i owady chorobotwórcze dla roślin.
Uplink został opracowany w celu optymalizacji pobierania i asymilacji azotu. Komponenty zawarte w UpLink są szybko wchłaniane i w ciągu godziny po zastosowaniu mechanizm NTR w korzeniach przyspiesza swoje działanie i zwiększa się dopływ azotanów z gleby.
Równolegle zwiększa się aktywność głównych enzymów w roślinie. Uplink zwiększa poziom aktywności reduktazy azotanowej i azotynowej, syntetazy glutaminy i syntazy glutaminianu. W bezpośredniej konsekwencji roślina nie tylko pobiera więcej azotanów, ale także zwiększa swoją zdolność do włączania azotu do aminokwasów, a mianowicie do glutaminy i glutaminianu.
Wiąże się to z innymi procesami metabolicznymi zachodzącymi w roślinie, co powoduje większe zapotrzebowanie na procesy fotosyntezy i produkcję aminokwasów. Przejawia się to rosnącą aktywnością PEP-karboksylazy i RUBSICO oraz wyższą zawartością chlorofilu. W rezultacie roślina pochłania więcej CO2.
Dane terenowe
- Uprawa to kukurydza na ziarno
Termin aplikacji preparatu UPLINK to BBCH 14. Obliczone zapotrzebowanie na azot zmniejszono o 20%. Dane pokazują % zmianę w porównaniu do nietraktowanej kontroli. Dwa terminy oceny. 1. miejsce w BBCH 16, drugie podczas zbiorów.
W tym badaniu zbadano wpływ stosowania wzrastających dawek Uplink na plon ziarna kukurydzy. Już dwa tygodnie po zastosowaniu Uplink efektywność wykorzystania azotu wzrosła aż o 20% w porównaniu z nietraktowaną próbą kontrolną. Efekty te utrzymywały się aż do zbiorów, wykazując również wpływ wzrostu dawki na akumulację biomasy nadziemnej. Efektywność wykorzystania azotu wzrosła o 60% w przypadku stosowania UpLink w dawce 1 l/ha i prawie dwukrotnie wzrosła w przypadku zwiększenia dawki do 3 l/ha.
- Słonecznik
W przypadku słonecznika produkt zastosowano w BBCH 31 i BBCH 51. Ocena składników odżywczych w BBCH 55 całej biomasy nadziemnej wykazała, że zawartość azotu i fosforu wzrosła odpowiednio o 10% i 19%. Ponadto nasiona słonecznika poddano analizie pod kątem zawartości azotu i fosforu.
Pozytywny wpływ na wchłanianie składników odżywczych można również ocenić w obrębie zebranego plonu. Poprawa wchłaniania składników odżywczych doprowadziła do wzrostu plonów, a także zawartości oleju, co dało wzrost plonu oleju o 12% w porównaniu z nietraktowaną próbą kontrolną.
Sposób użycia:
Uprawa | Termin zastosowania | Dawka | Ilość wody |
Kukurydza | BBCH 12 - 16 | 1 l/ha | 100 - 400 l/ha |
Słonecznik | BBCH 14 - 51 | 1 l/ha | 400 - 1000 l/ha |
Rzepak | BBCH 18 - 59 | 1 l/ha | 100 - 400 l/ha |
Zboża | BBCH 31 - 39 | 1 l/ha | 100 - 400 l/ha |
Ziemniak | BBCH 25 - 35 | 1 l/ha | 100 - 400 l/ha |
Burak cukrowy | BBCH 31 - 39 | 1 l/ha | 100 - 400 l/ha |