UPLINK®

UPLINK poprawia pobieranie składników odżywczych i asymilację azotu w roślinie, Zwiększa efektywność wykorzystania składników odżywczych.

Unikalny produkt na bazie związków sygnalizujących do zarządzania efektywnością wykorzystania składników odżywczych.

  • Zwiększa wchłanianie składników odżywczych i sekwestrację węgla.
  • Zwiększa konwersję azotu do podstawowych aminokwasów
  • Produkt można mieszać w zbiornikach z najpopularniejszymi środkami ochrony roślin
  • Praktyczna dawka 1 l/ha

     

 

 

Korzyści 

 

  • Zwiększa pobierania składników odżywczych przez korzenie.
  • Zwiększa fotosyntezę, wytwarzając więcej cząstek C3 jako podstawowego szkieletu do wchłaniania azotu
  • Zwiększa konwersję dostępnego azotu w aminokwasy
  • Poprawia NUE ( Wskaźnik wykorzystania azotu)
     

 

 

Koncept produktu:

 

UPLINK został opracowany tak, aby zwiększać pobieranie składników odżywczych i przyswajanie azotu przez roślinę.

W NATURALNYM środowisku rośliny są narażone na niski poziom azotanów w glebie. Zwykle waha się on w przedziale od 0,5 do 5 ppm. W wyniku ewolucji wykształciły się mechanizmy transportu regulowania azotanami (Nitrogen Root Transport) (NRT 1.1, NRT 2.1 i NRT 2.2), zapewniające roślinom wydajny mechanizm pobierania azotanów. NRT można znaleźć we wszystkich gatunkach roślin. Są one aktywowane w zależności od poziomu azotu w środowisku, aby zoptymalizować pobieranie i integrację małych ilości azotu z rośliną. NRT są ściśle powiązane z enzymami syntazą glutaminianu i syntetazą glutaminy oraz układem enzymatycznym odpowiedzialnym za większość asymilacji azotu do aminokwasów. W ten sposób rośliny zapewniają efektywne i szybkie wykorzystanie azotanów pobranych przez NRT.

We współczesnym rolnictwie stężenie azotanów w glebie jest wysokie, co jest spowodowane stosowaniem nawozów azotowych. Stężenie azotanów w glebie może osiągnąć poziom 200 ppm i więcej. Przy tak luksusowym poziomie dostaw azotu mechanizmy transportu składników odżywczych o wysokim powinowactwie są regulowane w dół. W związku z tym azotany nie są już pobierane przez NRT 1.1, NRT 2.1 i NRT 2.2, ale raczej pasywnie transportowane we floemie lub w procesach osmotycznych. W rezultacie powiązane etapy metaboliczne integrujące azot w aminokwasy nie są tak wydajne, a nadmiar azotanów może gromadzić się w liściach, co ma odpowiedni wpływ na jakość lub podatność na grzyby i owady chorobotwórcze dla roślin.

Uplink został opracowany w celu optymalizacji pobierania i asymilacji azotu. Komponenty zawarte w UpLink są szybko wchłaniane i w ciągu godziny po zastosowaniu mechanizm NTR w korzeniach przyspiesza swoje działanie  i zwiększa się dopływ azotanów z gleby.

Równolegle zwiększa się aktywność głównych enzymów w roślinie. Uplink zwiększa poziom aktywności reduktazy azotanowej i azotynowej, syntetazy glutaminy i syntazy glutaminianu. W bezpośredniej konsekwencji roślina nie tylko pobiera więcej azotanów, ale także zwiększa swoją zdolność do włączania azotu do aminokwasów, a mianowicie do glutaminy i glutaminianu.

Wiąże się to z innymi procesami metabolicznymi zachodzącymi w roślinie, co powoduje większe zapotrzebowanie na procesy fotosyntezy  i produkcję aminokwasów. Przejawia się to rosnącą aktywnością PEP-karboksylazy i RUBSICO oraz wyższą zawartością chlorofilu. W rezultacie roślina pochłania więcej CO2.

 

 

Dane terenowe

 

  • Uprawa to kukurydza na ziarno

 

Termin aplikacji preparatu UPLINK to BBCH 14. Obliczone zapotrzebowanie na azot zmniejszono o 20%. Dane pokazują % zmianę w porównaniu do nietraktowanej kontroli. Dwa terminy oceny. 1. miejsce w BBCH 16, drugie podczas zbiorów.

W tym badaniu zbadano wpływ stosowania wzrastających dawek Uplink na plon ziarna kukurydzy. Już dwa tygodnie po zastosowaniu Uplink efektywność wykorzystania azotu wzrosła aż o 20% w porównaniu z nietraktowaną próbą kontrolną. Efekty te utrzymywały się aż do zbiorów, wykazując również wpływ wzrostu dawki na akumulację biomasy nadziemnej. Efektywność wykorzystania azotu wzrosła o 60% w przypadku stosowania UpLink w dawce 1 l/ha i prawie dwukrotnie wzrosła w przypadku zwiększenia dawki do 3 l/ha.

 

  • Słonecznik

 

W przypadku słonecznika produkt zastosowano w BBCH 31 i BBCH 51. Ocena składników odżywczych w BBCH 55 całej biomasy nadziemnej wykazała, że zawartość azotu i fosforu wzrosła odpowiednio o 10% i 19%. Ponadto nasiona słonecznika poddano analizie pod kątem zawartości azotu i fosforu. 

 

Pozytywny wpływ na wchłanianie składników odżywczych można również ocenić w obrębie zebranego plonu. Poprawa wchłaniania składników odżywczych doprowadziła do wzrostu plonów, a także zawartości oleju, co dało wzrost plonu oleju o 12% w porównaniu z nietraktowaną próbą kontrolną.

 

Sposób użycia:

UprawaTermin zastosowaniaDawkaIlość wody 
KukurydzaBBCH 12 - 161 l/ha100 - 400 l/ha
Słonecznik BBCH 14 - 511 l/ha400 - 1000 l/ha
RzepakBBCH 18 - 591 l/ha100 - 400 l/ha
ZbożaBBCH 31 - 391 l/ha100 - 400 l/ha
Ziemniak BBCH 25 - 351 l/ha100 - 400 l/ha
Burak cukrowyBBCH 31 - 391 l/ha100 - 400 l/ha

 

 

 

back-to-top