3Alo T6P®

Wspomaga jakość i wielkość plonów poprzez lepsze zarządzanie węglowodanami.


Oparty na naturalnie występującym w roślinach związku sygnalizującym (zmieniającym przemiany fizjologiczne w roślinie), który jest niezbędny w przemianie i transporcie węglowodanów 

  • Hamuje kompleks enzymów SnRK1, co prowadzi do ograniczenia zahamowania wzrostu w warunkach stresowych
  • Wspomaga płodność i produkcję plonów
  • Produkt można mieszać w zbiornikach opryskiwaczy z najpopularniejszymi środkami ochrony roślin
  • Praktyczna dawka 1 l/ha

     

 

 Korzyści ze stosowania:

 

  • Równoważenie zależności między częściami roślin odpowiedzialnymi za produkcję energii (węglowodanów) a jej zużyciem i magazynowaniem  
  • Zwiększenie odporności na stres
  • Zwiększenie wydajności i jakości poprzez zarządzanie węglowodanami (np.w buraku cukrowym zwiększając polaryzację)
     

 

 

Koncepcja produktu:

 

Fotosynteza to proces wykorzystywany przez rośliny do syntezy węglowodanów z CO2 i wody przy wykorzystaniu energii przechwyconej z promieniowania słonecznego.
Węglowodany te są transportowane w postaci sacharozy (glukozy + fruktozy) przez floem do komórek, organelli i części roślin, które borykają się z niedoborem węglowodanów.
Ten proces transportu charakteryzuje się mechanizmem źródło-ujście.
Na różnych etapach rozwoju rośliny zmienia się ta relacja w roślinach. Na różnych etapach rozwoju wegetatywnego roślina wytwarza korzenie, pędy, pędy boczne i liście. Wraz z rozpoczęciem wzrostu generatywnego zmienia się to w rozwój organów kwiatowych i wraz z tworzeniem plonu w kierunku nasion, owoców lub bulw. 3ALO T6P dzięki unikalnej kombinacji składników odżywczych i związków oddziałuje na proces sygnalizacyjny odpowiedzialny za dystrybucję sacharozy wzdłuż wiązek przewodzących.

 

 

W zwykłych warunkach upraw, gdy dostępna jest wystarczająca ilość rozpuszczalnych węglowodanów dla wzrostu, rozwoju i reprodukcji roślin, 3ALO T6P działa jako przekaźnik, który hamuje określony kompleks genów.
Jeśli wystąpi stresu abiotyczny (niekorzystne warunki pogodowe), enzym SnRK1 jest aktywowany, aby zabezpieczyć zasoby i przetrwanie rośliny. Geny z tej rodziny genów wyczuwają translokację węglowodanów ograniczającą reakcję na stres w celu oszczędzania energii potrzebnej do reprodukcji.  Kompleks genowy reaguje na stres i w rezultacie reguluje translokację węglowodanów z części roślin.

Po zastosowaniu 3ALO T6P wspomniany kompleks genowy może zostać zdezaktywowany. Przepływ i dostarczanie węglowodanów do organów spichrzowych roślin nawet w warunkach stresowych zostaje wzmocniony lub utrzymany przez dłuższy okres czasu. Więcej węglowodanów ulega przesunięciu do organów spichrzowych, a zawarta w nich skrobia lub akumulacja cukru skutkuje lepszą wydajnością produkcji.
 

 

 

Wyniki wdrożeń

 

Ziemniaki

3ALO T6P testowano na ziemniakach w dawce 1 l / ha, maksymalnie w trzech zabiegach. Pierwszy zabieg przeprowadzono na początku zawiązywania bulw. Dalsze aplikacje wykonywano w odstępach 14-21 dni. Na koniec sezonu, po trzech zastosowaniach, plon wzrósł o 12%.

 

Burak cukrowy

W przypadku buraków cukrowych testowano także 3ALO T6P w dawce 1 litr/ha przy jednym i dwóch zastosowaniach. Oprócz plonu całkowitego określono procentową zawartość cukru. Po jednorazowym zastosowaniu 3ALO T6P w BBCH 32, czyli na początku wzrostu korzeni buraków, plon wzrósł o 0,5% w porównaniu z nietraktowaną kontrolą. Natomiast zawartość cukru wzrosła o 7,5%. Kolejne zastosowanie 3ALO T6P w odstępie 21 dni zwiększyło całkowity plon o 4%, a procentową zawartość cukru poprawiła się o około 12%.

 

Truskawki

3ALO T6P ma także pozytywny wpływ na kształtowanie plonu i jakość owoców truskawek. Średnio w ciągu 5 terminów zbiorów udział owoców nadających się do sprzedaży bezpośrednio po zbiorze wzrósł o 7% w porównaniu do nietraktowanej kontroli. Jakość poprawiła się także po trzydniowym przechowywaniu wrażliwych owoców. Stopień strat roślin traktowanych 3ALO T6P został zmniejszony o 17%.

 

 

Sposób użycia:

UprawyTermin stosowaniaDawka na hektarIlość wody do zabiegu
ziemniakiBBCH  41 - 691 l/ha 100 - 400 l/ha
burak cukrowyBBCH  39 - 491 l/ha 100 - 400 l/ha
truskawkiBBCH  59 - 851 l/ha 100 - 400 l/ha
zbożaBBCH  59 - 691 l/ha 100 - 400 l/ha
rzepakBBCH  59 - 691 l/ha 100 - 400 l/ha
kukurydzaBBCH  59 - 851 l/ha 100 - 400 l/ha

 

back-to-top